2024. január 6., szombat

2004.01.03 ÚJPEST-MISKOLC 8:3

MEGVAN! Előkerült a 20 éves tudósítás az új jégcsarnok első bajnoki mérkőzéséről! A beszámoló az utehoki.hu akkor induló honlapon jelent meg. A tudósítást Laszip Gábor készítette.


Megyeri úti Jégcsarnok, 500 néző. V: Halassy, Barabás, Stadler

ÚJPEST: Rajz T. - BARÓTI 3 (1), Tolnai, HIDASI 1 (2), Szabó J., Balkóczi, Hetler (1), Szajbert K., MUZIK 2, Tomanek (1), DRAHOVSKY 1 (2), Csonka, Horváth Gy., Búzás (1), Szajbert P. 1, Kordisz, Faragó
Edző: Ancsin János

MISKOLC: Rácz - Láda B., Láda P., Egri, Orosz 1 (1), Kocsis 1 (1), Pócs, Csaba, Béres 1 (1), Faith, Lukács, Mayer, Nagy Z., Polányi, Sike, Verba, Kiss A.
Edző: Wintersteiner Ottó

Kiállítások: 32 + 10 perc fegyelmi ill. 24 perc

A mérkőzés előtt:
Nagy várakozás előzte meg az új Megyeri úti Jégcsarnok történelmi, első mérkőzését. Majdnem pontosan 40 évvel az első újpesti műjégpálya megnyitása után került sor a fedett létesítmény felavatására. A 40 évvel ezelőtti mérkőzést 8-0 arányban nyertük az FTC ellen.
A klub több labdarúgója és vízilabdázója is úgy döntött, hogy megtekinti a mérkőzést, jelen volt Kovács Zoltán, Szélesi Zoltán, Simek Péter és a pólós Ábel Zoltán is. Végül a kezdésre az erre a mérkőzésre maximálisan meghatározott 500 fő foglalt helyet. A szurkolók is készültek: a kerítésre kikerült az Ultra Viola Bulldogs szurkolói csoport drapériája, és a csoport nagykanizsai szekciója is tiszteletét tette a mérkőzésen.

1. harmad:
Paprikás hangulatban, miskolci kiállítással kezdődött a mérkőzés. Aztán kisvártatva, 3 perc és másodperccel a kezdés után megszületett a jégcsarnok történetének első gólja. Az emberelőnyből szerzett találat szlovák idegenlégiósunk, Jan Muzik nevéhez fűződik, aki Hidasi passzát ütötte közelről a hálóba.
Az első találatot sokáig nem követte folytatás. A 6. percben egy kisebb csetepaté után kettős emberelőnybe kerültek a jegesmedvék. Ekkor kellett először védenie kapusunknak, Rajz Tamásnak. Néhány pillanattal később újra verekedés támadt. A kapust támadó miskolci játékost védőnk, Hetler Ádám alaposan helybenhagyta.
Újra kettős emberhátrányba került csapatunk, a miskolci csatárok pedig kétszer is a kapuvasat találták el, ám gólt nem sikerült elérniük.
A fegyelmezetlenségek és a hátrányok kivédekezése után ismét az Újpest került fölénybe, sorban dolgoztuk ki a helyzeteket. Balkóczi lövését először a miskolci kapuvédő, másodjára a kapuvas hárította.
A harmad végén még egy komolyabb ütközetre került sor. Ezúttal Kordisz Bubu akaszkodott össze egy fekete mezes bekkel, amit a "jegesmaci" két foga bánt.

Gól:
1-0 3:08 Muzik (Hidasi)


2. harmad
Az első harmad végén kialakult verekedésnek köszönhetően kettős emberelőnyben folytattuk a találkozót, amit maximálisan ki is használtunk. Bár az első gólunkat a kapu elmozdulása miatt nem adta meg a játékvezető (nem volt igaza), ám ezután beindult a henger. A 22. percben Hetler baloldali remek passzát Baróti közelről irányította a kapu üresen maradt hosszú oldalába. Másfél percel később, miután egy fősre olvadt az előnyünk, Muzik szerezte meg önmaga második, csapata harmadik gólját.
A 26. percben aztán Rajz mutatott be egy remek védést, a botjával kiszúrva tisztázta a helyzetet. Rá egy percre, miután emberelőnybe kerültünk, először Tomanek viharzott el a jobbszélen, majd a 7 méterről leadott lövése a kapuvas sarkáról pattant fölé. Néhány másodperc múlva Hidasi passzát helyezte a hálóba Drahovsky.
A következő percekben többször is megszakadt a mérkőzés. Először a "macik" kapusa kezdett kapulökdösésbe, néhány másodpercenként kellet megállítani az órát a kapus "magánakciója" miatt. Ezt követően a kijelző mondta fel a szolgálatot. A játék meg-meg szakadt, nem alakultak ki nagyobb helyzetek. A Miskolc játékosai pedig szinte minden játékmegszakítás után reklamáltak a játékvezetőnél.
A 34. percben már a játékkal is foglalkoztak a Jegesmedvék, ekkor Orosz lőtt hatalmas gólt Rajz kapujának jobb felső sarkába.
A válasz nem sokat váratott magára! Hidasi emberhátrányban levarázsolt egy korongot a miskolci hátvéd ütőjéről, majd könyörtelenül kihasználta a maga által teremtett helyzetet. A csapat lendületben maradt, fél perccel a harmad vége előtt Baróti újabb gólt ért el, ezúttal Drahovsky volt az előkészítő. Igazi hoki sulit láthattunk a jégen, aminek láttán a közönség is tűzbe jött. Meggyőző előnnyel vonulhattunk öltözőbe.

Gól:
2-0 21:15 Baróti (Hetler)
3-0 23:01 Muzik (Baróti)
4-0 27:14 Drahovsky (Hidasi)
4-1 33:33 Orosz (Kocsis)
5-1 37:21 Hidasi
6-1 39:25 Baróti (Drahovsky)


3. harmad
A harmadik harmadot pontosan ott kezdtük, ahol a másodikat abbahagytuk: már a 3. percben gólt értünk el. Búzás gyönyörű cselekkel megforgatta a Miskolc teljes jobb oldali védelmét, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta ifjú tehetségünket, Szajbert Patrikot, aki nem is hibázott.
A Miskolc ezután emberelőnybe került, Tolnai ült a büntetőpadon. Az emberelőnyből egy messziről lőtt góllal használták ki a borsodiak, Béres révén.
Ezután lila-fehér emberelőny következett, és ismét sikerült gyorsan válaszolni. Egy remek korong-körbejáratás után Baróti gyönyörű lövéssel vette be Rácz kapuját, és így mesterhármassal tette saját maga és a szurkolók számára is emlékezetessé a csarnokavató mérkőzést.
Még mindig a 48. percben jártunk, amikor Rajz hibáját - nem sikerült kezébe vennie a korongot - Kocsis használta ki. Ezzel szépített a Miskolc.
A mérkőzés hátralévő részét szinte végig emberhátrányban játszottuk, 2 percenként kaptuk a 2 perceket. A kezdeti lendület, és a paprikás hangulat is alábbhagyott. A harmad felénél a közben megjavult eredményjelző okozott derültséget. A térfélcserét "fújó" elektromos szerkezet úgy látszik, még nem volt tisztában azzal, hogy ezúttal fedett csarnokban, és nem szabadtéren számítanak a munkájára.
Mindent összevetve a sok fegyelmezetlenséggel tarkított mérkőzésen megérdemelt győzelmet arattunk. Talán a vártnál nagyobb különbséggel sikerült megvernünk a jól küzdő miskolci csapatot. Az emberelőnyös helyzeteket remekül használtuk ki, és szemmel látható volt, hogy az új csarnok nyújtotta több gyakorlási lehetőség révén jobb erőnléttel is rendelkeztünk, mint ellenfelünk.

Gól:
7-1 42:12 Szajbert P. (Búzás)
7-2 45:51 Béres (Orosz)
8-2 47:02 Baróti (Tomanek, Drahovsky)
8-3 47:45 Kocsis (Béres)


Ancsin János: "Ahogy az utóbbi években, úgy idén is forró hangulatú mérkőzést játszottunk a Miskolc csapatával. Mindkét csapat rendkívül fegyelmezetlenül játszott, az döntött a javunkra, hogy az utóbbi időkben sokat gyakoroltuk mind az emberelőnyös helyzetek kihasználását, mind az emberhátrányok kivédekezését. Játékosaim kiválóan megvalósították az edzésen gyakoroltakat. Úgy érzem, hogy a jó előnykihasználásunk ellenére nem csak emberelőnyben, hanem azonos létszámnál is jobbak voltunk ellenfelünknél, így győzelmünk mindenképpen megérdemeltnek mondható. Csapatomból a legjobb teljesítményt az 5 gólban is szerepet játszó Andrej Drahovsky nyújtotta."

Laszip Gábor


Néhány kép a nyitómeccsről. Az látszik, mintha nézők nélkül ment volna le a mérkőzés. De nem! Hivatalosan nem lehettek volna nézők, de a szurkolólat úgy irányították, a hogy felszerelt videokamera üres nézőteret mutasson. A zsűri feletti oldal szépen megtelt az első bajnoki mérkőzésre!







*****

A jégcsarnok átadása 2003. december 22-én történt meg, ekkor vehették birtokba a jégcsarnokot az újpesti hokisok. 



A jégpályát Csizmár Gábor, Kovács Zoltán és Mesterházy Attila 
adta át. 
Az Újpest nevében a szakosztályvezető Joós Zoltán vette át a létesítmény.
És a kis hokisták azonnal birokba vették a csodálatos jégpályát!
Mindennek már 20 éve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése