2017. február 19., vasárnap

Párbaj vagy háború?

Ilyen cikk ezen a blogon még nem született, de ez most kikívánkozott belőlem.
Három playoff meccs után elmondhatom: tévedtem. Én párbajnak neveztem az UTE-DAB negyeddöntőt, más lila-fehér a beharangozó „Ez harc lesz, sőt... háború” címmel nézett a sorozat elé. És igaza volt, mert ami a negyeddöntőkön történik, az nem makulátlan úriemberek vitájának eldöntése, inkább szabadfogású ketrecharc.
Eddig csak a jégen próbálgatták egyes játékosok bővíteni a szabályok adta keretet, vagy a zebrák látókörén kívül fájdalmas testi sértést okozni. A bírók vagy látták, vagy nem, a közönség egy része látta, a sértett meg – kiállítás híján – maga próbálta lerendezni a sértést. De a provokáció is benne van a taktikában(?). Vegyük a leggólerősebb újpesti játékos, Hebar eseteit. Újvárosban az első harmadban 4-szer szállt ki, ebből háromszor párban. Azaz visszacsapott. Legutóbb Kaskov hergelte, később kétszer is büntetlenül kapott ütést-gáncsot. Semmisítsük meg az ellenfelet…
Szombaton a szurkolókra is átragadt az a nézőtéri viselkedés, ami leginkább nyári sportágakra volt jellemző, a hokira nem, vagy nem nagyon. A rendezők többé kevésbé elrendezték a dolgot.
Ami viszont komolyan elgondolkoztató: a szurkolóknak készült beszámolók is ferdítik a tényeket. Tudom, ez az eljárás mostanában trendi, de lehet utálni. A szombati események kicsit máshogy kerültek át az acélbikák.net olvasóihoz, mint a történet, amit a videó is rögzített. A kolléga összetévesztette az okot a következménnyel, kicsit belenyúlt az időbe:
…így az utolsó negyed órára már semmi izgalom nem maradt (8-4). A pályán legalábbis, mert a nézőtéren okoztak azért kínos pillanatokat az “újpesti szurkolók”, akik nagyon szerettek volna verekedést kezdeményezni a dunaújvárosiakkal, megpróbáltak átmászni a mieink szektorába, ami miatt közel fél óráig állt is a játék. A 49. percben aztán a pályán is elszabadultak az indulatok, alaposan egymásnak estek a két csapat játékosai, ám ebből is a mieink jöttek ki rosszul…
Az újpestiek felháborodását Hüffner provokációja váltotta ki. A hosszú szünet meg a jégen kialakult hatalmas bunyó kivizsgálására, és az ítéletek kihirdetése miatt kellett. A meccs negyed órát állt. Helyszínről és a videóból (itt) ez látszott, de sebaj! A felsoroltak illetve látottak semmilyen nézőpontból nem voltak szép jelenetek…
A magam részéről sajnálatosnak tartok mindenféle, a jégkorongozáshoz nem tartozó cselekedetet a jégen és a lelátókon egyaránt.
Hétfőn én is megyek Dunaújvárosba. Kicsit félek, mit kapunk. Nem a jégen, a lelátón. Remélem, nem lesz visszavágó. És az UTE kiegyenlíti a negyeddöntő-párbaj állását.
LS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése