2023. február 9., csütörtök

EL183: UTE-DAB 4:2 (1-1)

A tegnapi vereség - és főleg a játék nem sok jóval bíztatott a mai mérkőzésre. A nézőtéri létszám is visszaesett - én is az ERSTE Liga tévé mellett döntöttem. Utólag belátom: hibáztam.



(2023.02.09) EL 183:
UTE - Dunaújvárosi Acélbikák 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)   -  eseménynapló

Újpesti Jégcsarnok, 314 néző, vezette: Mach M., Haszonits M., Balla N., Váczi D.

UTE: Rajna - Jekunen, Erdőhelyi, Kovács A. 1, Just (1), Peresunko 1(3) - Kiss Ph. 1(2), Kiss D., Shirley 1, Madácsi, Kiss P. (1) - Balázsi, Pokornyi, Nemes B., Németh A., Benk (1) - Nádasy, Kovács S., Balogh B. Edző: Virág Csaba, Baróti Zsolt
ERSTE csapatpont: 35.2

Dunaújvárosi Acélbikák: Jarvinen - Varga A., Brus, Embrich (2), Ödman, Valtola (2) - Svars, Kmec, Szalma, Dézsi, Somogyi B. 1 - Vas M., Léránt, Strenk, Marosi, Szabó Cs. - Lammi, Niskanen, Mihalik J., Rybchyk 1. Edző: Eronen Niko, Tuomisoja Sami
ERSTE csapatpont: 48.4

Gólok:
11:01 - 0:1 Somogyi B. (Valtola, Embrich) - ee
22:28 - 1:1 Shirley (Peresunko, Kiss P.) - ee
36:06 - 2:1 Kovács A. (Peresunko, Kiss Ph.)
50:18 - 3:1 Kiss Ph. (Peresunko, Just)
58:41 - 3:2 Rybchyk (Valtola, Embrich)
59:48 - 4:2 Peresunko (Benk, Kiss Ph.) - üres kapu

Kiállítás: 8 perc ill. 4 perc
Lövések: 34:38 (9:9, 14:18, 11:11)

I. harmad
Ma is a DAB kezdett aktívabban, de szerencsére az Újpest ma idejében beindult, és aktívan támadott. Mintha érezné a csapat: most, vagy soha. Egy kis ideig feljöttek a vendégek, majd amolyan semmilyen játék következett, a támadások nem mentek végig. A 11. percben Valtola cáfolt rá az előző állításra, egy csellel lövőhelyzetbe került, de egy fault nagyon kellett a gólt elkerülésére. De nem kerültük el, csak eltoltuk, mert emberelőnyben a jól támadó DAB gyakorlatilag öt a háromban támadhatott egy törött ütő következményeként. Vitola átment a kapu mögött, visszaadását Somogyi belőtte, 0:1. Rossz jel, tegnap láttunk ilyet… De az Újpest ma nem adta fel, aktívabban mentek előre a srácok. Az Újváros elégedett volt az eredménnyel, a lilák nem (még jó). A 16. percben Madácsi a kapuvasat pengette meg, a gólhoz pár centi hiányzott. Benk kiállítását átvészeltük, majd a harmad végén egy bunyó után 4-4 mezőnyjátékos mehetett szünetre.
Hátrányban vagyunk ma is, de a lila csapat valahogy más arcot mutat. Hisznek, akarnak, és többet is támadnak

II. harmad
Kmec rosszalkodott, az emberelőnyt Shirley használta ki, egy jobboldali Peresunko beadást középről a lőtte a hálóba, 1:1, 23. perc. Akkor ez már biztosan nem a tegnapi forgatókönyv! De az Újpest is valóban más: aktívabbak, lelkesebbek, többet támadnak. A továbbiakban változatos játékot láttunk, de minkét csapat jobb volt védekezésben, mint támadásban. Dézsi kilépése veszélyeztette a döntetlent, de a legnagyobb lehetőség a a 17. percben volt, amikor Somogyi közeli kapáslövését varázslatosan hárította Rajna. Az emberhátrányt átvészeltük, aztán a 37. percben egy lövés lecsorog Jarvinen kapusról, az érkező Kovács Alex gólba pöcköli a korongot, 2:1. Valamiért konzultáció, magyarázkodás folyt a DAB kispadjánál, viszonzásul az edző a fejére mutató ujjal jelezte: hülyék a bírók, hogy ezt a gólt megadják. De megadták, jogosan, 2:1 ide! 
Ez az, ezt az Újpestet szeretjük! Megy, hajt a csapat. Az Újpest lőpontossága nagyot javult. Fordítottak a lilák! Ilyet csak akor lehet megtenni, ha mindenki maximálisan odateszi magát. És ez most végre összejött!

III. harmad
Vezetünk, már „csak” meg kell tartani az előnyt. Hatalmas feladat! De tovább hajt az Újpest, 5 az 5-ben is felálltak a lilák. Egyre jobban lehetett hinni a csapatban: mentek, támadtak, akartak. És minden támadás veszi el az időt vendégcsapat egyenlítési lehetőségétől.  Az 51. percben Peresunko az alapvonalon túlról adott vissza, a fellépő balhátvéd Kiss Phil átvette a korongot, egyet tolt rajta, és kapura (kapuba) bombázott, 3:1. Szerencsére sokan voltak a kapus orra előtt. A vendégek mindent megtettek a gólért – de hát ez a dolguk. Kapus nélkül támadtak az Acélbikák, és Rybchyk be is talált az 59. percben, 3:2. De Peresunko üreskapus gólja a meccs végén megnyugtatott, 4:2. Az ukrán csatár minden gólban benne volt! 

Nem kérdés: az Újpest sokkal jobb volt, mint tegnap. Hogyan változhat meg egy csapat játéka egy nap alatt? A mai győzelem a lelkileg  megerősödött csapat érdeme. Az odafigyelés, az akarat meghozta a jutalmát. A mai  meccs a tegnapival összevetve ég és föld. Ezentúl csak ezt az Újpestet szeretnénk látni! Minél többször!
LS

Virág Csaba: "Már az első harmadban is jobban játszottunk, mint szerdán a hatvan perc bármelyikében, utána pedig tovább javultunk. Hiába volt nálunk az előny, így sem vettünk vissza a tempóból a végjátékban, tartottuk magunkat a megbeszéltekhez. Dunaújvárosban vissza kell szereznünk a pályaelőnyt.

Niko Eronen: "Az első harmadban még azt az arcunkat mutattuk, mint az első összecsapáson, utána az Újpest agresszívabban letámadott, amivel megnehezítette a dolgunkat. Sok balszerencsés, nehezítő körülménnyel kellett megvívnunk, és kikaptunk, de így is elvettük az UTE pályaelőnyét." (nso.hu)

Az összefoglaló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése