2018. január 25., csütörtök

ERSTE rájátszás

Pénteken kezdődik a Liga felsőházi rájátszása. Ebből az alkalomból tekintsünk vissza egy kicsit az ERSTE Liga első részére, ahol minden csapat 32 mérkőzést játszott. 

A DVTK végig vezetett, a MAC második helyét is csak pillanatokra veszélyeztették. Az FTC remek kezdés után visszaesett (mit esett – zuhant). A hatodik helyezésre november közepén senki sem számított. Az Újpest is jobban kezdett, egy időben közel állt a MAC-hoz, a végén éppen besurrantunk az első négybe. A DAB egy erősen közepes csapatból hajrázott a csúcsra – lám, egy edzőváltás mit tehet! A Csíkszereda is a hajrára állt össze, a felsőházat az utolsó héten vesztették el – amit mi nem nagyon bánunk. 

Tehát a DVTK és a MAC, illetve alul a Brassó, a Titánok és a Vienna Capitals 2 elég hamar besorolták magukat. Az osztrák csapat indulása csaknem tévedés, létezésüket a Liga névadója indokolja, nem a csapat képessége. A középső négyes – DAB, UTE, Csíkszereda, FTC – besorolása volt kétséges, illetve változó. Az Újpestet a végelszámolásnál a DVTK ellen szerzett pontok segítették a vetélytársakkal szemben!
A továbbiakban a felsőházban pontot-pontokat kell szerezni erősebb csapatoktól, ez az ellenfélválasztásnál előnyt jelent! Azért lássuk be: még vérmesebb szurkolók is csak negyedik helyre sorolják az Újpestet. Tehát a párosmeccseken az ellenfél az lesz, aki megmarad. Azaz a Csíkszereda.

Itt mutatok egy statisztikát: az ERSTE liga alapszakaszában az Újpest a felsőházi csapatok ellen szerepelt jobban! 
DVTK ellen 47%, (kupadöntővel 39%), MAC ellen 53%, (kupaelődöntővel 56%), DAB ellen 60%. Az alsóházba kerültek ellen: Csíkszereda: 25%, FTC: 40%, Brassó: 67%, Titánok: 60%, Vienna: 100%. A Szereda ellen teljesítettünk leggyengébben. Tehát az előzetes kombinációk szerint lesz mód (kötelező lesz) javítani! (A hazai csapatok ellen a kupával együtt ötször /vagy hatszor, a külföldiekkel négyszer játszottunk.)

Hogyan lehetséges ez az ellentmondás? A gyengébb csapatok ellen rosszabbul megy?

Nézzük a felsőházi csapatok egymás elleni pontjait az alapszakaszban:
DVTK: 22, UTE: 18, MAC: 16, DAB: 16. Mivel feleannyi meccs lesz, így egy csapat 100 %-os teljesítménnyel 18 pontot szerezhet. Ehhez képest a jutalompontokat is beszámítva az alábbi képzeletbeli tabella jön ki:

1    MIS   6  3 1 0 2  11 + 4 = 15
2    MAC   6  2 1 0 3   8 + 2 = 10
3-4  UTE   6  3 0 0 3   9 + 0 =  9
3-4  DAB   6  2 0 2 3   8 + 1 =  9

Hogy ez nem így lesz, az biztos, de a számokkal játszani lehet, sőt kell, hátha az Újpest nem negyedik lesz, elkerülhetjük a „mumus” Csíkszeredát!

A szabályok szerint a felső négyesben a választás lehetősége a tét, az alsóházban semmi! Illetve nem szabad utolsónak végezni – de erre a Viennát látva (egyelőre nem voltak „lejátszók” az EBEL bajnoki címre törő nagycsapatból) senkinek sincs esélye. Pedig ha fellépnek egy helyet, még bajnokok is lehetnek, hi!) Az idétlen bajnoki kiírás teljesen érdektelenné tette az alsóházi rájátszást, mivel ezeknek a csapatoknak semmi ráhatásuk nincs az ellenfelük kilétére.

Az alsóházi rájátszás megkezdődött – egyelőre meglepetések nélkül – a felsőház pénteken kezd. Mindent bele!
LS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése