2020. december 27., vasárnap

Hoki retró: 1994. január 25: Dunaferr - UTE-Halls 2:4

Egy régi meccset tett ki a netre Radványi Robi és Bari. Gondoltam, a nosztalgia jegyében felteszem a Lelátóra is. A mérkőzést Dunaújvárosban, nyitott jégpályán, teltházas nézőtér előtt rendezték. 
Ahogy a csapatok összeállítására nézek, végigfut rajtam a hideg, micsoda nevek játszottak 1994-ben Újvárosban a nyitott hokipályán! Ancsin Jani és Laci, Szilassy Zoli, aztán Kangyal, Svasznek és Salamon - még mit újpestiek – egy másik Vorobjov, Hidasi, a legendává lett Tolnai-Buksza, de említsük meg Géczi kapust, akinek már a fia is visszavonult a hokitól. A másik oldalon Bernei, aki később az UTE kapuját is védte, aztán válogatott alapemberek, mint Tokaji, Szélig, Horváth András és Tőkési, a csodabalszélső Ladányi, az örökre újpestivé vált Baróti, a sztárbíró Gebei. Azt hiszem, érdemes megnézni a mérkőzést. Hogyan játszanak a mára legendává nemesült játékosok, milyen volt a magyar hoki sok évvel ezelőtt. 
A beszámoló a Nemzet Sport 1994. január 26-i számában megjelent cikk alapján készült.

Az FTC ellen elért fényes győzelem után nem a legjobb előjelekkel készült az UTE elleni újabb fontos mérkőzésre a Dunaferr SE együttese. Ugyanis Báli ujjtörést szenvedett, de Szavcsenko és Szuhelko is nagyokat kapott a kezére a fradistáktól, ezért néhány edzést ki kellett hagyniuk. Ráadásul az influenza is „betört" a csapathoz, Szanyi és Gebei lázasan vállalta a játékot. Ennek ellenére Kercsó Árpád edző bízott abban, hogy - miként tették azt az előző fordulóban - újra kétvállra fektetik az újpestieket. 
Azután a nagyszámú közönség nem kis bosszúságára az újpestiek késése miatt negyedórát csúszott a mérkőzés.

Dunaferr - UTE-Halls 2:4 (1:2, 0:0, 1:2)

Dunaújváros, 3000 néző, vezette: Oltyán J., Németh, Lugosi G.

Dunaferr SE: Bernei - Tokaji, Szélig, Bali, Csata, Ladányi - Baróti, Tőkési 1, Szuhelko (1), Szavcsenko, Balabán – Pupp, Horváth A., Simon, Faragó (1), Erdősi 1 – Szanyi, Gebei, Holló, Kővágó, Merényi. Edző: Kercsó Árpád

UTE-Halls: Géczi - Kangyal, Salamon, Kutsenka 1 (1), Ancsin J. 2, Szilassy 1 (2), Kondráth, Donyika, Antal, Ancsin L., Vorobjov, Svasznek, Tolnai, Ország, Rozgonyi, Hidasi, Farkas G. Edző: Pék György. 

Gólok:
01:00 - 0:1 Kutsenka (Szilassy Z.)

07:00 - 1:1 Erdősi (Faragó)
17:00 - 1:2 Ancsin J. (Szilassy Z.) 
48:00 - 1:3 Szilassy Z. (Kutsenka)
54:00 - 2:3 Tőkési (Szuhelko) - 2ee
59:00 - 2:4 Ancsin J - üres kapu

Kiállítás: 8 perc ill. 28 perc

I. harmad
A vendégek léptek fel támadólag, és góllal kezdtek: 1. perc: Szilassy megkerülte a kaput, majd pontos átadását Kutsenka egyből bevágta, 0:1 (videó). A folytatásban belelendültek a hazaiak, s egy gyors megvillanás után sikerült egyenlíteniük: 7. perc: Faragó villámgyorsan korcsolyázott el a jobb szélen, az ellenkező oldalra passzolt, Erdősi laposan a bal alsó sarokba bombázta a korongot, 1:1 (videó). Változatossá vált a játék, mindkét oldalon adódtak helyzetek, de a kapusok jól védtek. Ezután emberelőnybe került a hazai gárda, de nem tudta kihasználni, és ahogy leteltek a büntetések, az elalvó hazai védők mellett a vendégek újra vezetést szereztek. A 17. perc: Szilassy tört előre, átadását Ancsin J. egyből a hálóba továbbította, 1:2 (videó). A harmad vége előtt szorongatott a Dunaferr, Szavcsenko remekül szólózott, de Géczi bravúrosan közbe tudott avatkozni.

A II. harmad
elején Holló, illetve Vorobjov remek szólóval kezdett, majd a vendégek szorongattak. Nagy munkában volt ekkor Bemei kapus. Ezután mindkét oldalon volt egy-egy emberelőny, ám kihasználatlanul maradt. A harmad vége előtt a Dunaferr szorongatott, de Géczi is remekelt a kapuban. 

A III. harmad 
Ancsin János remek szólójával kezdődött, majd emberelőnybe került a vendégcsapat. Ezt nem tudta kihasználni, majd nem sokkal később a hazaiak sem. Aztán eljött a 48. perc: villámgyors ellentámadás végén Kutsenka átadását Szilassy vágta be a kapuba (1:3) (videó). A harmad közepe felé kettős emberelőnyben játszhatott a Dunaferr, és ekkor már nem hibázott Kercsó Árpád együttese. 54. perc: Szuhelkó visszajátszotta a korongot Tőkésihez, aki keményen a hálóba lőtt (2:3) (videó). A végjáték rendkívül izgalmasan alakul, többször is kettős emberelőnybe került a hazai csapat, levegőben lógott az egyenlítés, azonban a befejezés előtt egy durva hiba és egy nagyszerű felismerés újabb vendéggólt eredményezett: az 59. percben Ancsin J. saját térfele közepéről az üres dunaújvárosi kapuba ütötte a korongot, 2:4 (videó). 

Vereségével nehéz helyzetbe került a Dunaferr SE „csikócsapata", s ha a továbbiakban is a bajnoki döntőre pályázik, akkor a hátralévő mérkőzéseken már nem szabad „hibáznia". 
Az újpestiek a Dunaújvárosban mutatott játékukkal és győzelmükkel ismét „bejelentették" igényüket a fináléban való részvételre, így a továbbiakban is rendkívül izgalmas fordulókra van kilátás. 

Kercsó Árpád: „Balszerencsés volt számunkra a találkozó. Rosszul is játszottunk és nem voltak 'klasszisaink', mint a vendégeknek.”

Pék György: „Nem volt ezúttal gyenge pont a csapatban. A hátvédek ember- feletti teljesítményt nyújtottak, ha ilyen játékot tudunk a jövőben is produkálni, ott leszünk a döntőben.”

A mérkőzés a Sportstream jóvoltából lett közkinccsé. Anno valószínű, hogy a Dunaújvárosi városi tévé közvetítette.

Az OB I állása 1994.01.25.
1. Ferencváros 15 10  2  3  89: 51 22 2. Alba Volán 15  8  5  2  94: 32 21
3. UTE 15  8  3  4  75: 65 19
4. Dunaferr 15  7  2  6  78: 45 16
5. Lehel HC 13  6  4  3  65: 37 16
6. MAC Népstadion 14  3  0 11  42:130  6
7. Debreceni AHC 13  0  0 13  23:106  0       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése