2023. január 28., szombat

INTERLIGA elődöntő: ALBA VOLÁN-UTE 7:2 (3-2)



2023.01.28. szombat - MK elődöntő:

UTE   -  Hydro Fehérvár AV19

Újpesti Jégcsarnok, 18:00, játékvezető:   Németh M., Rencz D., Kövesi B., Kis-Kiráy B.

Tehát ma este Magyar Kupa elődöntő a Tüskecsarnokban. Az ellenfél a Hydro Fehérvár AV19 lesz. Az esélyekről mindenki gondolja azt, amit akar, de remény mindig van, még ha bármilyen kicsi is a győzelmi esély. 

Legutóbb a "Nagyvolán" ellen 2009-ben játszott az Újpest, bajnoki döntőben. Idézzük fel az utolsó UTE-Volán meccset! A 14 évvel ezelőtti összecsapás két csapatából Benk András játszik - immár az Újpestben, Virág Csaba az Újpest edzője lett

A 2008-09-es idény döntőjébe bevették az akkor már az osztrák ligában szereplő Alba Volán SC csapatát. Az volt a döntő ötödik mérkőzése.

Előzmények:
2009.03.13.  VOL - UTE  5:1  - 1-0
2009.03.15.  UTE - VOL  3:6  - 0-2
2009.03.17.  VOL - UTE  2:3  - 2-1
2009 03.19.  UTE - VOL  0:5  - 1-3

Idézzük fel az utehoki.hu honlapon akkor megjelent beszámolót:

OB I, döntő, 5. mérkőzés:2009-03-21 18:00:00

 




Alba Volán

Újpesti TE

4-0

(1-0, 1-0, 2-0)






Székesfehérvár, 3500 néző. V: Falkner (Németh M.)

Volán: Szuper – Tokaji 1, Horváth, Palkovics, Ocskay (1), Fekete (1) - Bonni (1), Byström, Kovács Cs. 1, Guerriero 1, Martz 1 (1) - Martens, Jobb, Hegyi, Nagy G., Sofron - Ondrejcik, Tóth A., Vaszjunyin, Benk, Fodor
Edző: Énekes Lajos

UTE: PALKO – Hüffner, Hetler, Berta, BORBÁS, Németh P. - Kadlibuak, Hüffner, Zlocha, Sikorcin, Dubek - Harmati, Tolnai, Roczanov, Rafaj, Virág Cs. - Zalavári, Strausz, Markó, Németh Á., Jankovics
Edzők: Pék György, Baróti Zsolt

Kiállítások: 12 perc, ill. 12 perc
Kapura lövések: 47-16 (17-8, 15-4, 15-4)

Gólok:
12:34, 1-0 – Tokaji (Ocskay, Fekete - ee)
28:41, 2-0 – Guerriero (Martz)
52:57, 3-0 – Martz (kettős eh, üres kapu)
59:29, 4-0 – Kovács Cs. (Bonni - ee)

A mérkőzés előtt:
Az Alba Volán az utolsó döntőjére szeretett volna készülni, a mieink pedig azon voltak, hogy a hazaiak tervét meghiúsítsák. A csapatok változatlan összeállításban kezdtek az előző mérkőzéshez képest. Az Újpestet mint egy 60-80 szurkoló kísérte el Székesfehérvárra.

1. harmad:
Ocskay Gábor már fél perc elteltével jelezte, hogy a Volán gyorsan szeretné dűlőre vinni a ma esti meccset, ám Palko résen volt a lövésnél. A 3. percben Horváth eresztett meg egy bombát a kékvonalról, de az egész döntő sorozat folyamán remekül teljesítő kapusunk ezt is hárította. Erőteljesen kezdett a Volán ahogyan az várható is volt. Az  5. percben megint az első sorunk okozott gondot a mieinknek, Ocskay beadását Palkovics közelről húzta kapura, ám Palko leleste a begyakorolt formációt és szépen hárított. Egy perc múlva már újpesti helyzet is adódott. Egy kontra nyomán Zlocha eldugta a korongot Bonni és Byström között, majd a lendületből érkező Sikorcinhoz tálalt, aki egyedül törhetett kapura, de Szuper bravúrral hárított. Fél perc múlva Zlocha középre tálalásánál Dubek piszkált bele a kapu előterében a korongba, de a fehérvári kapus a mamutjával védte az újabb helyzetet. A kezdeti hazai fölény kiegyenlítődött a meccs ezen szakaszán. A 9. percben Kadlubiak közeli lövését védte Szuper, majd Bonni piszkálta ki a korongot mögüle, megmentve csapatát a góltól. Még ebben a percben előnybe jutott a fehérvári csapat, ahol Guerriero közeli lövését védte Palko kapus. Miután kiegészültünk, viszonylag gyorsan, ismét hátrányba kerültünk. Ennek már meg is lett a böjtje. A 13. percben Palkovics lövését védte Palko kapus, apró szépséghiba, hogy fejjel. Ám a játékvezető sípja néma maradt, Tokaji pedig bekotorta közelről a kipattantó (1-0). Palko kapus azonnal megrohanta a játékvezetőt, aki hajthatatlan volt és gólt ítélt. A 16. percben Martens 6 méteres lövését védte az újpesti hálóőr a mamutjával. Az utolsó percben Palkovics középtávoli lövése ment kevéssel a kapu fölé. A játék képe alapján a Volán jogosan vezetett a szünetben, bár 0-0-nál 2-3 óriási lehetőségünk akadt a vezetés megszerzésére, míg a gólnál néma maradt síp a több mint kétes szituációnak nevezhető esetnél.

2. harmad:
A 24. percben Dubek két jó cselt követően fordulás után 6 méterről húzta kevéssel a kapu mellé – apró szépséghiba, hogy közben Jobb akasztotta. Az emberelőnyben azonban még felállni sem sikerült. Jó iramban, de barátságos hangulatban csordogált a meccs, amelynek 27. percében Nagy Gergő lövését védte Palko, majd a kipattanónál Sofron közeli próbálkozását is hárította. A 29. percben aztán már nem volt pardon: az alapvonal mögül Martz játszott Guerrierohoz, aki átvette a korongot és 3 méterről kilőtte a hosszút (2-0). A 32. percben Tóth Adrián lövését hárította az Újpest-kapusa. A kipattanó is a Volánnál maradt, néhány mp-re rá pedig Sofron közeli lövését is kivédte Palko. A lövés pillanatában Harmativel ütközött a fehérvári csatár, védőnk térde pedig megsérült és a továbbiakban nem is tudta vállalni a játékot. Átálltunk 5 védős játékra, amely annyit takart, hogy a 3. bekkpárnál mindig egy beugró játékos védekezett ez első két pár valamelyike közül. Ezt követően inkább a mezőnyjáték dominált a kapuk keveset forogtak veszélyben. A 37. percben Németh Péter váratlan lövése lepte meg Szupert, akinek azért arra volt még ideje, hogy összezárja a lábait és hárítson. 

3. harmad:
A záró harmad 2. percében Palkovics tört be a kapu előterében az előző mérkőzés második találatához hasonlóan ám Palko kiismerte a tervet és vetődve bravúrosan kivédte a lövést a botos kesztyűvel. Nem hiába, az okos kapus tanul a korábbi találatokból! Fél perc múlva ismét ők voltak a főszereplők, ám ekkor is az újpesti hálóőr nyert. A 46. percben Sikorcin fordulás után fonákkal lőtt, Szuper pedig hárított. Az 50. percben alaposan szorongatott emberelőnyben a hazai csapat. Tokaji a kékről óriási lövést zúdított meg, amely a bal kapuvason csattant. A kipattanót a Volán szerezte meg, majd Ocskay keresztpasszát már Palkovics várta a kapu melletti hosszú oldalon, de Matus Palko szenzációsan védett. Csak ismételni tudnánk, amit néhány mondattal ezelőtt. Az 51. percben Byström is megpróbálta a kékről, ez a jobb oldali kapuvason csattant, majd a közeli kipattanónál nagy kavarodás tört ki, végül védőink a kapus hasa alá söpörték a korongot. Jó kapusnak van szerencséje! Az 52. percben kettős emberelőnybe kerültünk. Pék edző érezte, itt most nagy sanszot kapott az Újpest. Időt kért. A lila-fehér szurkolók már tudhatták mi következik, majd amikor Dubek odakorcsolyázott Palkohoz, alighanem mindenki fejében sokat tisztult a kép. A bulit elhoztuk Palko pedig lekorcsolyázott. Borbás pályára lépésével 6 a 3 elleni szituációt gyakorolhattunk, amelyet mindig kihasználtunk a szezon korábbi alkalmainál. Most azonban nem sikerült. Jól adogattunk, ám lövőhelyzetet nem sikerült találni, míg nem Dubektől Martz elé került a korong, aki a saját kapujától az ellenfél üresen hagyott hálójába juttatta a korongot. Ezzel el is dőlt a meccs. A folytatás békés hangulatban zajlott egyik csapat sem akart már különösebb komplikációt a meccsen. Az utolsó két percre azért előnybe került a Volán, sőt némi probléma is adódott. Sofron és Borbás találta meg egymást, majd egy látványos birkózás után földre vitték egymást, ám a csata inkább az eldöntetlen felé billent. Amolyan feszültség levezető összecsapás zajlott, de különösebb indulatokat így sem gerjesztett a játékosok között és a nézőtéren sem. „Show” kell a népnek, most pedig megkapták. Hogy a döntő ezúttal is hű maradjon szokásaihoz, az utolsó percben ismét gólt kaptunk (azért ennek aligha örülhetünk). Bonni lőtt passzát Kovács Csaba vette át a kaputól néhány lépésre, elhúzta Palko mellett majd beállította a 4-0-s végeredményt. 

A mérkőzés után:
Bár az első gól jogosságán lehetne vitatkozni, a találkozón végig jobban és fegyelmezetten játszó Alba Volán magabiztosan és megérdemelten gyűjtötte be az újabb győzelmet, amelyért már bajnoki aranyérem is járt nekik. Ezt követően a díjkiosztás vette kezdetét, amelyben négy újpesti is érdekelt volt. Sorrendben Jan Zlocha, Vladimir Dubek, Ladislav Sikorcin és Pék György vehetett át díjakat. Talán szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a bajnokság legjobb légiós támadótriója vehette át az elismeréseket – belesorolva a fehérvári játékosokat is. Pék György pedig méltán lett az év legjobb edzője, hiszen a semmiből kovácsolt csapatot Újpesten. Méghozzá olyan csapatot, amely az első évében bronzérmet szerzett a MOL Ligában, és ezüstérmet az OB I-ben, ahol – megcáfolva ez előzetes várakozásokat – még meccsgyőzelmet is elért, ráadásul éppen Székesfehérváron.

Az ezüstérmek átadása után jöhetett az arany, majd a kupa. Míg a Volán játékosai ünnepeltek a mieink tiszteletkört mentek a csarnokban, ahol a játékosok és a helyszínen lévő szurkolók vastapssal ismerték el egymás teljesítményét. Megható és igen emelkedett hangulatot varázsolva a döntőnek, amely egyébként az egész sorozatot jellemezte. Szép volt fiúk!

A 2008-2009-es OB I. különdíjasai:
Az alapszakasz legjobb kapusa: Björn Wallberg (NZ-Stars)
Az alapszakasz legeredményesebb játékosa: Jan Zlocha (UTE)
A rájátszás legjobb kapusa: Szuper Levente (Alba Volán)
A rájátszás legeredményesebb játékosa: Vladimir Dubek (UTE)
A legjobb csatár: Ladislav Sikorcin (UTE)

A legjobb védő: Tokaji Viktor (Alba Volán)
A legjobb edző: Pék György (UTE)
A legjobb játékvezető: Gebei Péter
A legtechnikásabb csatár (Miklós Kupa): Palkovics Krisztián (Alba Volán)
A legjobb első éves felnőtt játékos (Kósa Kupa): Tóth Adrián (Alba Volán)
A legjobb utánpótlásedző (Séra Miklós-díj): Faragó Gyula (Dunaferr)

Az Újpesti Torna Egylet jégkorong szakosztálya ezúton is szívből gratulál az Alba Volán SC játékosainak, vezetőinek és szurkolóinak a bajnoki cím megnyeréséhez! Kétség sem férhetett hozzá, hogy az idei esztendő legjobb csapata a székesfehérvári alakulat.

Pék György:
– Bármennyire is megilletődötten kezdtünk az első harmadot, úgy gondolom, méltó ellenfelei voltunk az Alba Volánnak ezen a mérkőzésen is. Az bosszant, hogy eddig amikor meghúztuk a 6 a 3 elleni szituációt egész évben, mindig bejött, gólt ütöttünk belőle. Most azonban nem sikerült, sőt egy hiba után gólt is kaptunk. Valószínűleg az idegi feszültség és fáradtság okozta a rövidzárlatot. Büszke vagyok a fiúkra, igazi sportemberek! Rengeteget dolgoztak egész évben, és igazi csapattá kovácsolódtak. A játékhoz való hozzáállásuk, küzdeni tudásuk rengeteget javult, amelynek gyümölcse egyértelműen az, hogy döntősök lettünk. Szezon elején nem gondoltuk volna, hogy a MOL Ligában és az OB I-ben is érmet szerzünk. Márpedig sikerült összehozni egy bronzot és egy ezüstöt is. Köszönöm a vezetőinknek, hogy egész évben megteremtették a csapatnak a működési feltételeket. Végül de nem utolsó sorban a szurkolóinknak, akik folyamatosan kitartottak mellettünk és akkor sem bántották a csapatot, ha 1-1 mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Gratulálok az Alba Volánnak a bajnoki cím megszerzéséhez!

A párharcot összesítésben 4-1-re nyerte az Alba Volán SC!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése