2017. november 22., szerda

Kovács Bronson büntetéséről

Tisztelt MJSZ Vezetőség!

Mély megrökönyödéssel fogadtam a Fegyelmi Bizottság legújabb, Kovács Bronson Zoltánnal kapcsolatos döntését:
http://www.jegkorongszovetseg.hu/_upload/doclib/101/Erste_Liga_FB_hatarozat_2017-18-008hun.pdf

Elöljáróban annyit magamról, hogy évtizedek óta rajongok a jégkorongért, az Erste Liga és a válogatott meccseit is követem a médiában és személyesen is. Átlagos laikus szurkolói szintű a hozzáértésem a témához, játékvezetői képesítésem nincsen. Nagyon megörültem, amikor a Fegyelmi Bizottság bevezette, hogy részletesen elemezi és nyilvánossá teszi az egyes szabálytalanságokat és az azzal kapcsolatos döntését, indoklását - mindezt ráadásul videóanyaggal kiegészítve. Azt gondolom, hogy ez követendő példaként szolgál minden sportág számára és minden ország számára is, nem hinném, hogy lehet ennél professzionálisabban dolgozni!

A konkrét esetre visszatérve: azt nem tudom megítélni, hogy a MAC játékosa által elkövetett szabálytalanság mennyire volt súlyos, és azt sem, hogy mi jár érte. A problémám az ítélettel az, hogy a játékos letöltheti büntetését a Magyar Kupa soron következő mérkőzésén! Ez ugyanis számtalan kérdést és problémát vet fel!

Elsőként az merült fel bennem, hogy egy ilyen döntés gyakorlatilag arra buzdítja a játékosokat, hogy egy teljesen tét nélküli KMH vagy Vasas elleni Magyar Kupa meccs előtt szinte büntetlenül "lemészárolhatják" ellenfelüket, majd egy érdektelen, megnyert meccsen letölthetik a büntetésüket. Vagyis nagyon rossz az üzenet: azt csinálsz, amit akarsz, nem lesz komoly következménye! Ez akár az egész Erste Liga végkimenetelét is befolyásolhatja egy csúnyább szabálytalanság esetén.

Ennél is súlyosabb probléma talán az, hogy a Magyar Kupában nem minden Erste Ligás csapat vesz részt! Vagyis míg egy MAC, vagy egy UTE játékos a Vasas ellen letöltheti a büntetését, addig egy Csíkszereda, Vienna Capitals vagy Brassó játékosnak erre esélye sincsen. Vajon miért? Vagy ők is letölthetik más sorozatban is a büntetésüket? Akár a "tömbösített" román bajnokságban is, ahol akár 4-6 meccset lejátszanak, gyakran gyenge ellenfelekkel találkoznak az erdélyi klubok. Vagy a Vienna Capitals játékosai letölthetik a büntetésüket az EBEL-ben is?

Sőt, még messzebre vezető kérdések is felmerülnek: vajon egy 20 éven aluli miskolci játékos az U20-as bajnokságba is letöltheti egy Erste Liga meccsen összeszedett büntetését - akkor is ha oda nem nevezték? Működik fordítva is: U18 meccsen szerzett kiállítás letölthető Erste Ligás meccsen is, akkor is ha fel sem merült az adott játékos játszatása az Erste Ligában? A fehérváriakra, akik IOGJA, Titánok és Fehérvár néven is szerepelnek különböző bajnokságokban, milyen szabály vonatkozik vajon? Ez a szabály így nagyon problémás és nagyon nem egyértelmű és nagyon sok kérdést vet fel!

Ha csak a Magyar Kupára, vagy az MJSZ által szervezett eseményekre vonatkozik ez a szabály, úgy ez a magyar csapatokat versenyelőnybe hozza a határon túliakkal szemben. Ha a román/osztrák bajnokságokban is letölthetőek a büntetések, akkor viszont - a több mérkőzés miatt - az erdélyi csapatok kerülnek versenyelőnybe.

Kérem, hogy ezért döntésüket még ma vizsgálják felől, mert ha Kovács Bronson ma letöltheti a büntetését a Magyar Kupa mérkőzésen, úgy ennek a lehetőségnek mindenki másra is vonatkoznia kell, ami a fent említett anomáliákhoz vezet.

Várom reakciójukat!

Hajrá magyar jégkorong!

Üdvözlettel:

Laszip Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése