2020. február 22., szombat

EL221: DAB-UTE 1:4

"Hát induljon a banzáj
Essen szét a ház
Legyen úrrá rajtunk az aktuális láz"
Bonanza Banzai 1989.

A negyeddöntő első meccsére Dunaújvárosba utaztunk. Az újpestiek külön szektort kaptak, de szerencsére nem a kapu mögöttit. A hangerőfelelős azt gondolhatta, hogy minden újpesti szurkoló nagyothalló, mert elképesztő hangerővel szólt a bemondás és a zene. Egyvalamiben tényleg igaza lett: a nézők - remélhetőleg átmeneti - halláskárosodást szenvedtek el az elképesztő hangerő következményeként. Aki szünetben beszélgetni akart, kiment a csarnokból. A büfében - ajánlom a zsíros kenyeret, a rántotthúsos zsemlét és a forraltbort - gyakorlatilag jelbeszéddel lehetett vásárolni.
Az Újpestben a hiányzók Pokornyi kivételével visszatértek, viszont Rafaj nem játszhatott.
Nagyon sok nézője volt az Újvárosnak. A mérsékelt szezonkezdet után a felsőházban bravúrosan szerepeltek, így nem csoda, hogy sokan vártak sokat a csapattól ma este is. Rég látott zászlóerdő és hangos szurkolás támogatta a hazaiakat.

(2020.02.22) EL 221:
Dunaújvárosi Acélbikák - UTE 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)   -  eseménynapló

Dunaújvárosi Jégcsarnok, 1200 néző, vezette: Rencz D., Kókai M., Soltész Á., Kövesi B.

Dunaújvárosi Acélbikák: Hughson - Vuorijarvi, Kovács B. 1, Mazurek, Németh P., Azari (1) - Lendák, Hüffner, Turcotte (1), Dansereau, Somogyi - Dósa, Hruby, Silló, Pinczés, Gebei - Ráduly, Baker, Subotic, Tamás, Gulácsi. Edző: Ihnacak Miroslav

UTE: Duschek - Varga A. (1), Henderson (1), Benk 1(2), Sikorcin 1, Pance 1(1) - Saukko (1), Kiss-Rusk J., Reed (1), DiDiomete, Ainsworth - Nagy N. 1, Kovács A., Nemes B., Odnoga, Vincze P. (1) - Kovács S., Horváth Á., Godó. Edző: Baróti Zsolt, Virág Csaba

Gólok:
12:13 - 0:1 Nagy N. (Reed, Saukko) - ee
15:28 - 0:2 Benk (Pance, Vincze P.) - ee
36:31 - 1:2 Kovács B. (Turcotte, Azari)
46:27 - 1:3 Sikorcin (Varga A., Benk)
57:53 - 1:4 Pance (Benk, Henderson)

Kiállítás: 8 perc + 10 perc fegyelmi (Dósa) ill. 18 perc
Lövések: 55:37 (14:19, 24:9, 17:9)


I. harmad
Az Újpest jól kezdett, a második perc elején Hughson kapus már a harmadik jó lövést fogta. Uralták a játékot a lilák. Amikor a hazaiak ritkán felmentek, ügyesen kavartak, lőttek, de ezek inkább villanások voltak, mint folyamatos akciózás. A 8. percben Saukko lőtt kapuvasat. A hazaiaknál az aranysapkás - illetve sisakos - Turcotte volt háromszor is gólveszélyes. (Az Újpetben Sikorcin viselte az aranyszínű fejvédőt.) A fölény gólra váltásához emberelőny is kellett, a 13. percben a felállást addig járatták az újpestiek, míg Nagy N. középről lőhetett, 0:1 (videó). Az üzlet beindult, a második emberelőny is gólt ért: Vincze lövése kijött, Benké bement, 16. perc, 0:2 (videó). Ez már valami! Nincs megnyerve a meccs, de kétgólos előnyt már nem lehet egy pillanat alatt ledolgozni. Ahhoz már két pillanat kell! A továbbiakban is az Újpest dominált: veszélyesen támadtak, jól összedolgoztak, pontosan védekeztek. És ha a hazaiak mégis kapuig jutottak, Duschek mindent védett. Szinte el sem akartam hinni: ez az az Újpest, amit eddig megszoktunk? Ez egy fix felsőházas együttes! A végén egy újpesti kiállítás, amely a második játékrészre átlógott, előre jelezte: akár fordulhat a kocka.
Egészen elképesztő játékot mutatott az UTE! Öröm volt nézni - reméltük, ez így is marad. Persze, utólag felidézni az akkori érzéseket-gondolatokat, naiv mese, hisz a végeredmény a címsorban olvasható. 

II. harmad
Mintha élénkebb Acélbikákat látnánk a második játékrészben. De nem is tehetnek mást, támadniuk kell, gólt kell lőniük. Agresszívabbak lettek, egyre többször ütköztek, ami kellemetlen, fájdalmas dolog, és kihozza a béketűrésből az áldozatot. És jöttek az újpesti kiállítások. Egymás után hat perc hátrányt kellett kihúzni, de végül sikerült. Pedig kialakultak olyan szituációk, ki- és lepattanó korongot, hogy egy jókor érkező gólt lőhetett volna - de szerencsére vagy féltucatszor nem volt jókor érkező újvárosi. De a sok hátrány és a sok ütközés mégis meghozta a hazaiak által várt eredményt: a 37. percben leütközték az újpesti harmadban Nagyot, majd Vinczét, a korong középre került, Kovacs Bronson Zoltán belőtte, 1:2 (videó). Kiverekedett gól - de ha csak így megy... A továbbiakban is inkább a hazaiak jöttek, de az egygólos különbség megmaradt. Pedig kipattanó kóborkorong jócskán volt, de a lilák magas szinten koncentráltak, valaki mindig közbe tudott lépni. Azért leírom, két hazai kiállítás a lila szurkolók vélelménye szerint elmaradt.
Még jobban éreztük: nem dőlt el semmi. De azt is: erős az Újpest. Fizikálisan és lelkileg is. Hat perc folyamatos emberhátrányt átvészelni csak 110%-os teljesítménnyel és odafigyeléssel lehet. A közönség nagyon vette az Újpest teljesítményét. Jöttek a szokásos és ritkán hallott nóták is, éreztük: a csapatnak kell ez a pici plusz segítség is. 

III. harmad
Az Újpest tovább erősített, egyenlő létszámban jobbak voltak a DAB-nál. A 47. percben számosodott a jobb támadójáték, Sikorcin csodálatos góljával 1:3 (videó) lett. Előtte Varga két súlyos palánk melletti ütközéssel ment el, Pance játszott vissza Sikihez. Aztán megint fordult a világ: az Újpest pillanatok alatt kettős emberhátrányba került egy négyperces kiállítással (Vincze fejbe verte ellenfelét egy bulinál véletlenül, hiszen bulinál a játékosok feje a testtartás miatt igencsak mélyen van. A magas bottal való játék a mélyre hajló ellenfél ellen hogy is van?) De a lilák szíve és esze nagyon a helyén volt. Nem lőttek gólt a hazaiak. Egyre több lett a vitatott ítélet - egy hazai sérülés után a hazaiak képesek voltak bemutatni egy véres zsebkendőt, percekig tisztogatták a jeget, de mégsem lett kiállítás. Az 57. percben Benk száguldott kapura, a kipattanót Pance verte be, eldöntve minden kérdést, 1:4 (videó).
Mindenki sajnálhatja, aki nem volt itt Dunaújvárosban. Fantasztikus volt, amit láttunk! Újpesti szempontból ez volt az idény meccse, az idény játéka. Ilyen remek csapatunk van? És ez csak februárra derül ki? A csapat ellógta a szezont, hogy a végén kezdjen működni? Nagyon szeretném azt hinni, így van! És már csak három meccset kell hoznunk a DAB ellen...
Ma este tényleg: Beindult a banzáj, és tényleg úrrá lett rajtunk az aktuális láz...
LS

David Leger: "A speciális játékhelyzetekben sokkal élesebb volt az Újpest, ez döntötte el a találkozót. Az ellenfél kapuja előtt határozatlanok voltunk, ezen muszáj lesz javítanunk a párharc további mérkőzésein."


Baróti Zsolt: "Kissé óvatosan kezdett mindkét csapat, de a két emberelőnyös gól után nyugodtan játszhattunk. A második harmadban elkövettünk néhány butaságot, ekkor ránk is jött a DAB, utána rendeztük a sorokat, és igazi csapatmunkával nyerni tudtunk." 
(nso.hu)


A mérkőzést a SPORTSTREAM közvetítette.

Az összefoglaló:

Kezdőlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése