2022. december 11., vasárnap

EL107: UTE-FTC 4:2

A zöldek elleni mérleg: két bajnoki vereség, egy MK döntetlen. Valamennyi mérkőzés a Tüskében volt. Nagyon hiányzik, és most kimondottan kell a megszerezhető három pont. Jelenleg úgy látszik, hogy jó esetben a Liga alapszakaszban a 8. hely lehet elérhető. A 36 alapmeccsből már csak 14 van hátra, a csapat eddigi teljesítménye alig értékelhető.
Szép számú közönség jött össze, talán megérezték, hogy ma egy különleges meccset láthatnak.
Az Újpestben ma nem játszott a két finn, Jekunen és Hettonen, valamint Németh A.

(2022.12.11) EL 107:
UTE - FTC-Telekom 4:2 (2:2, 1:0, 1:0)   -  eseménynapló

Újpesti Jégcsarnok, 812 néző, vezette: Haszonits M., Mach M., Balla N., Kocsány B.

UTE: Rajna - Kiss Ph., Kiss D. (1), Benk, Just (1), Peresunko 1 - Tornyai, Pokornyi, Kovács A., Shirley 1, Kiss P. 1(1) - Ritecz, Nemes B., Madácsi, Kovács S. 1 - Szabó Rácz, Balogh B., Lászlóffy. Edző: Virág Csaba, Baróti Zsolt
ERSTE csapatpont: 30.8

FTC-Telekom: Arany - Karmeniemi, Hrabal (1), Sailio 1, Kestila, Kulmala (1) - Seregély, Boros, Nagy G. (1), Tóth G., Betteridge - Mesikammen, Sarcia, Tóth A. (1), Bán, Kreisz 1 - Kucsma, Farkas L., Kozma, Galántai. Edző: Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
ERSTE csapatpont: 46.8

Gólok:
00:59 - 1:0 Kovács S. (Kiss D.) - eh
02:03 - 1:1 Sailio (Nagy G., Kulmala) - ee
05:36 - 2:1 Kiss P.
06:37 - 2:2 Kreisz (Tóth A., Hrabal)
36:43 - 3:2 Peresunko (Just)
42:51 - 4:2 Shirley (Kiss P.)

Kiállítás: 19 perc + végleges fegyelmi (Pokornyi) ill. 13 perc + végleges fegyelmi (Mesikammen)
Lövések: 24:37 (7:10, 5:13, 12:14)

A szurkolók már a kezdés előtt kóstolgatták egymást rigmusokban, hangerőben. Tehát a kezdő pillant sem volt érzelemmentes. 
A szövetség részéről Kovács Zoltán köszöntötte a válogatottságtól búcsúzó Benk Andrást, aki 2005 és 2022 között 148 alkalommal viselte a válogatott mezt.
I. harmad
10 mp: Rajna véd hatalmasat. 24, mp: Peresunko-t kiállítják. 59. mp az eddig kapu elé szorult Újpest 2 az 1 ellen kontrázhat, Kovács Sebestyén nem passzol Nemeshez, hanem balról a hosszú sarokba bombáz, 1:0! Aztán 2:03-nál Nagy G. átadása jobbra került, és Sailio egyenlített, 1:1. Van történés, van pörgés, van máris két gól. Aztán 2:21-nél következik a mérkőzés legszörnyűbb jelenete: Pokornyi egy támadásnál az FTC kapuja mögött palánkra teszi Sarciát. A játékos jégre esik, és mozdulatlanul lent marad. Jönnek a mentők, hordágy, és hozzák a nyakrögzítőt is. Vizsgálják, ápolják, végül kitolják a hordággyal a jégről, aztán a mentőbe kerül. A mentő nem indulhat azonnal, be kell várnia a váltást. Nagyon rosszul nézett ki, hogy Sarcia egész idő alatt nem mozdult meg. Jajj, csak nehogy valami nagyon komoly legyen a sérülés! Valamennyien gyors gyógyulást kívánunk a játékosnak! Az már mellékes, hogy Mesikammen megtorlásképpen rögtön leütötte Pokornyit. Sarcia mellett ők is végleg kiszálltak a mérkőzésből. Negyedóra kényszerszünet után folytatódott a mérkőzés úgy, hogy Nemes visszalépett védőnek. A pörgés folytatódott, most nem lehet azt mondani, hogy nincs adrenalin a csapatokban. A 6. percben FTC támadások után megint egy újpesti megugrás következett, és Kiss P. középre lőtt, és egy vendég védőről gólba került a korong, 2:1!  Jó kis beadás volt! Egy percre rá megint egyenlítettek a zöldek: kisebb kavarás és egy balra tett átadás után Kreisz lőtt a kapuba közelről, 2:2. Döntetlen az állás, jó és izgalmas a mérkőzés, az FTC támad többet. Az izgalmak már a kispadon is túlcsordultak, Fodor és Baróti ordított egymással. Ilyet még nem láttam. Szabó Rácz, illetve Farkas L. ülnek ki az edzők helyett 2 percre. Továbbra is az FTC támadott többet, de az újabb hazai megugrás ezúttal nem hozott gólt. 
Az túltengő izgalmak után jól esett a szünet. Gyors gólok, súlyos sérülés, pörgés mindkét oldalon. Ezek a dolgok már önmagukban sokat jelentenek. De ezzel arányosan a játék is olyan gyors lett, hogy a játékosok sem tudták követni.
Elképesztő a hangulat, nagy az iram, mindkét fél szétszakad az akarattól. Az FTC támad többet Eddig nagy meccs!

A második játékrész kezdete előtt Dömötör Róbert köszöntötte Garbacz Erikát, aki hosszú éveken át dolgozott Újpesten a zsűriben. Köszönjük szépen! 
II. harmad 
A nézőtérre most érkeztek meg feketébe öltözött szurkolók. A hoki lényegről lemaradtak. Továbbra is nagyon gyors a játék, most is több az FTC próbálkozás. Sokszor gyorsabb a játék, mint amit technikailag bírnak a játékosok. Ezért sok a hiba, szerelni lehet a támadásokat. A 27. percben Shirley lő mellé jó helyzetben. Nem mondok újat: az FTC nyom, az Újpest megugrik. Aztán petárda durran, később még egy. Ez nem idevaló! Hokiban ez nem szokás! A lila (fekete) drukkerek a vendégszektor kerítéséig elmehetnek, a rendezőség elfelejtette lezárni a szektorközeli részt. A pálya végén, a másik oldalon volt zárás. A balhé után a feketeruhások nagyrészt elmentek, a harmadik játékrészben már nem láttuk őket. 
A közben a meccs ment tovább, és a 37. percben Peresunko a jobboldalt megkapott koronggal középre húzott és féltávolról hatalmas gólt lőtt, 3:2!  Jött még egy páros és egy újpesti kiállítás, aminek a hatása a játékra majd a harmadik harmad elején lehet.
Az izgalmak nem csökkentek, a lilák 5 kapura lövésből (13 ellenében) betaláltak, és vezetnek az örök rivális ellen. Jó érzés, hogy vezetünk, de se a nézőtéren, se az öltözőben megnyugodni nem lehet.

III. harmad
Négy a háromban, majd öt a négy ellen is támadnak a zöldek, de Rajna, Rajna és megint csak Rajna. Aztán a 43. percben Shirley középről belő egy remek beadást, 4:2! Ez már komoly(abb) előny! Az FTC rohan, támad, de ma megtudhattuk, nem támadni kell, hanem gólt lőni. Aztán a 48. perc után az FTC fárad, vagy kezdi elveszíteni a hitét. Az Újpest védekezése, úgy tűnik, más, mint amit eddig láttunk. A játékosok komolyan segítik egymást, mindig van még egy ütő, egy második védő, aki szerel, megakadályozza a támadást. Aztán a lilák támadásai után emberelőnyben, kapus nélkül jönnek a vendégek, de a mai meccs a miénk, 4:2 ide!
Remek meccsen, végtelen izgalmak közepette meglett a győzelem. Az év eddigi legjobb mérkőzésén az Újpest eddigi legjobb teljesítményét mutatva megérdemelte a győzelmet, SZÉP VOLT FIÚK! És Sarciának mielőbbi gyógyulást kívánunk!
LS

Foto: Geri

Virág Csaba:
"Hiányzóban nálunk sem volt hiány. Nemes Benji például hátvédben játszott, pedig nem ez az eredeti pozíciója, de nagyon szépen megoldotta a feladatát. Mindenkitől extra kellett, hogy ma nyerjünk, ez egy nagyszerű csapatmunka volt az elejétől a végéig, minden egyes pontért megküzdöttünk. Minden pont előrébb visz minket, nyilván, ha az FTC ellen nyerünk, az mindenképpen ad egy pluszt. Ahogyan nyertünk, és amennyi melót beleraktunk, annak kell egy igazi lökést adnia."

Fodor Szabolcs: "Az a csapat nyert, amelyik jobban sáfárkodott a helyzeteivel. Pláne a második harmadban mi nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, de még az üres kapuba sem tudtunk betalálni. Ott előnybe kerülhettünk volna, de kontrából ők lőttek gólt. A végére kicsit elfogytunk, de azt gondolom, hogy ha a helyzeteket jobban értékesítjük, akkor nyerhettünk volna. Sérült hátvédünkről, Sarciáról annyit tudok, hogy szerencsére érzi a végtagjait, de a nyaka fáj."
(utehoki.hu)

A jkb.hu hétfőn írta: Sarcia csigolyája elrepedt, de várhatóan teljesen fel fog épülni.

Az összefoglaló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése